MILÁ ZIMO,

28.02.2017 16:29

Vážená a milá Zimo,

   nemohu tvrdit, že bys neměla mé sympatie. Zejména závěru prosince více než slušíš. Vlastně i v následném lednu uvítám tě vždy raději než pučící květy na větvích. Oblečeš-li si navíc svůj bílý hábit, nepokrytě obdivuji Tvůj majestát, a to i za cenu sterotypně se opakujícího odhrabávání závějí před naší garáží, nepoměrně náročnějších procházek i nebezpečných držkopádů, když přidáš ze svého "zbrojního arzenálu" nějakou tu ledovku. Těšívám se i na Tvé záhy ztemnělé večery, které si vychutnávám v teple domova a kynu Ti přes okno horkým voňavým svařákem. Líbíš se mi, když v plné síle cukruješ denně louky, pole a zahrady, jež vypadají jako v čarokrásné zimní pohádce. Když však začnou opouštět Tě síly a blížící se jaro počne vystrkovat své drápky, už Tě tolik neobdivuji. Bílý hábit mění svou barvu pozvolna (nebo i rychle) na 50 odstínů šedi a tuto přinášíme si pravidelně do svého domova. Psiska po procházce mají místo zmrzlých sněhových bambulek na packách  husté bahenní zábaly a při vstupu do interiéru mění rapidně výrazy v našich tvářích. Už tu nejsou ty nadšené spokojené úsměvy, nýbrž nabubřelá zakaboněná čela.

                
     Nevzdáváš se snadno, vím. Slibně slunečný den napadneš klidně i v březnu či dubnu zákeřně mrazivým chvatem jiu - jitsu. Nenecháš nikoho na pochybách, že kalendář dosud Tvou nadvládu neukončil. Přesto slábneš. Dokážeš ještě ráno, plna síly, stlačit rtuť teploměru hluboko pod magickou hranici bodu mrazu, ale už kolem poledne Ti začnou ubývat síly a Slunce Ti začne z blankytně modrého nebe škodolibě "strouhat mrkvičku". Odpoledne si "hodíš šlofíka", jak už je to u těch starších obvyklé a maličko se vzchopíš teprve navečer. V noci nám pak někdy připravíš i bílé překvapení, ale je to už Tvá agonie. Prosím Tě, pochop...my se už začali těšit na Jaro. 

       

       
     A tak DÍKY, že jsi tady byla. Často si na Tebe vzpomenu až budeme brigádnicky dávat do pořádku tak trochu Tvou vinou rozmašírovanou zahradu prostu jakékoliv zelené snítky. Díky i za to, že si tak nějak více vážíme přicházejícího tepla. Byla jsi fajn...tak zase za rok!!!! :-)

 

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode