SLOŽITÉ OBDOBÍ

24.02.2018 17:53

     S Kokynou tříská puberta. Dlouholetou pedagogickou praxí mohu vypozorovat jisté shodné rysy tohoto pro okolí hůře stravitelného životního období u psího a lidského dospívajícího jedince. Pominu -li zvýšenou kritičnost k okolí, kterou nemohu dost dobře u psa posoudit, vzpoura a rebelie se zato rýsují v jasných barvách. Z roztomilého hodného a poslušného štěněte, jež ukázněně spinká ve své kleci a předpisově projevuje přízeň všem rodinným příslušníkům smečky lidské i psí, jen občas nezvládne své biologické potřeby a naservíruje nám pod nohy malou teplou loužičku, je tu polodospělý ušatý vořech, o němž je doma vědět čím dál víc. Vnímavá Koky velmi dobře registruje chování svých starších psích kolegů a jak už to bývá, místo žádoucích momentů jejich disciplinovanosti nepochopitelně vstřebává pod kůži momenty přesně opačné. Jedním z nich jsou zvukové projevy. Několik prvních měsíců jsme se domnívali, že Koky nedokáže štěkat. Jediné zvuky, které z tlamičky vydávala, bylo radostné nedočkavé kňučení, když nás vítala. Přesvědčována denně mnohadecibelovou produkcí zbytku smečky přehodnotila ve své kebulce pravidla štěkání a my se dnes nestačíme divit, k čemu všemu a jak důrazně se vyjadřuje. Komentuje postavy za oknem, nepřeslechnutelně svolává smečku ke hře, nadává kocourovi za plotem a důrazně zdraví sousedovic indické běžce. Z drobounkého tělíčka dere se štěkot úctyhodné kvality. Jde o vyváženou kombinaci teriéřího ječáku a kelpiího jódlování, šmrnclou kapkou Cherrynčina spokojeného bufkání a Torinčiny urputnosti. Učenlivá Koky zvládla úspěšně požadované výstupy každodenních lekcí hlasové výchovy na jedničku. Výchovné působení páníčků s cílem "ticho" minulo se zcela účinkem. 
    Koky však o sobě dává vědět nejen hlasem. Z mazlivého, neškodného psího broučka mění se Koky v důsledného likvidátora. Předmětem likvidace stávají se všechny lehce ( i těžce) dostupné předměty všeho druhu.  K nejoblíbenějším patří rozhodně zvon na čištění odpadu. Stačí nestřežený okamžik a puberťačka si jej odnáší  do bezpečného "závětří", kde ho nerušeně zoubky zpracovává po celé délce a nápaditě tímto mění jeho nudný všední design na modernu směle konkurující světovým trendům. Tudle se pustila i do módy. Stačilo nešťastně položit nóbl mikinu na její klec a módní návrhářka z ní během několika nestřežených okamžiků vytvořila působivý outfit. Vyrušila zipsovou část, kterou přetvořila na nepravidelné plandavé cáry, čímž získal sice ohoz na originalitě, leč jeho využití stalo se velmi omezeným. Snad by stálo za úvahu uspořádat někdy módní přehlídku psích návrhářů a "kostymérů - upravovačů". Věřím, že na tomto poli měli bychom ve hře o posty nejvyšší hned několik želízek v ohni. Naši čoklíci jsou velmistry v roztodivných úpravách kapes, pokrývek hlavy a zejména obuvi. Nově se projevila Kokyna svou zálibou v úpravě zipsů. Aktivně upravila tři původně běžně nositelné modely. Jelikož usuzujeme, že je již dostatečně módně vyškolena, všechny další svršky se zipsovými částmi před ní důsledně ukrýváme. Koky však nepohrdne ani úpravou nábytku. Uměleckým směrem stalo se pro Koky zaoblování špičatých dřevěných rohů. Její zpracování je velmi impozantní. Návštěvy jsou pravidelně ubezpečovány, že veškeré dřevěné vybavení je upraveno v uměleckém směru  "zubismus" a to velmi dokonalého provedení a nedocenitelné výtvarné hodnoty. Jak se s danými informacemi popasuje návštěva, to už je jen její starostí. Dosud však naši psí "řezbáři"  k úpravě nábytku v dřevěných srubech či jen v bytech s dřevěným nábytkem osloveni nebyli. Což dost dobře nechápu.


      Revolta vůči hierarchicky nadřazeným páníčkům probíhá u Koky v různých rovinách. Vytrvale odmítá odpírání přístupu na stůl a po vzoru zkušené vypečené Anduly neváhá se sama obsloužit. Zaměřuje se na rozdíl od Annie, specialistku na pečivo, zeleninu a mýdlo, na nápoje. Ráno si chlastne kafíčka, v poledne džusíku a večer neváhá ponořit svůj nenechavý čenich do obláčků pivní pěny. Na naše hartusení tváří se nesmírně provinile až sebemrskačsky. My ji však máme přečtenou. Je to drzý puberťácký psí spratek. Neváhá svou trestnou činnost nesčetněkrát opakovat vědouc moc dobře, že jsou páníčci měkkoty. 
      Puberta u Koky se projevuje markantní  nedoslýchavostí. Přivolání přestává fungovat, dokonce zdá se, že začíná být Kokynou považováno za pouhou hru s dobrovolným rozhodnutím, zda uposlechnout nebo nikoliv. A ono nikoliv velmi často vítězí. Puboška pobíhá zběsile po zahradě a nehodlá se vrátit domů. V živé paměti mám pubertu Anduly a zůstávám klidná. I když Ann je svým způsobem cvok, puberta na ní nezanechala výraznějších stop. Na Kokynu jdu "od lesa" nabídkou přetahovacích her a triků za lákavé pamlsky. Téměř vždy to zabere. Jak dlouho bude ještě trvat než vořeška přestane revoltovat a  zařadí se opět ukázněně do smečky? Dávám tomu tak měsíc....či víc?
 

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode