BATHORY - ANDĚL I ĎÁBEL

29.12.2016 13:53

      Nedávno mi bylo právem vytknuto, že jsem se na svých webovkách opomenula rozepsat o naší malé "křížence" anděla s čertem -  Bathory čili Tory. Raťafačka tohoto neslavně proslulého jména přibyla do naší smečky na sklonku jara, to když si Evka všimla, že počtem psů výrazně vybočuje z rodinného průměru. Vzhledem k jistým agi ambicím zvolila v naší rodině osvědčené plemeno - šeltii.

     
     Jemná a kultivovaná vořeška Keysa se zpočátku hořce smiřovala s narušitelkou svého bohorovného klidu. Černá "dělová koule" způsobila v doposud tichém přízemním bytě mohutnou detonaci. Marně hledala Keysa - psice se svatozáří nad palicí - v mysli ten okamžik hříchu, za který na ni byl seslán tento boží trest. Bathory záhy zvýšila hlasitost naší domácnosti hned o několik stupínků "volume". Je jako plyšový pejsek na baterky (že by BáthEry?), u něhož je pohyb doprovázen roztomilým tlumeným bufkáním. Bathorka je jeho daleko hlasitější verzí. Předčí jej de facto ve všem. Zatímco plyšák ukázněně předvádí otočky, sedy a lehy, Čachťa (jak ji něžně oslovuji k nevoli paničky) se točí jako čamrda a ke každému pohybu přidává jako bonus vysoce vyšroubovaný štěk až rozkmitaná membrána ušního bubínku hrozí protržením. Jestliže plyšák předvádí svou produkci po časově omezenou dobu, Tory je vlastnicí "věčných samodobíjecích baterií" velmi silného výkonu. Mnohdy dokonce strhne svou hlasovou produkcí i ostatní členy smečky a nápad založit psí soubor písní a tanců s pravidelnými, nejlépe každodenními, zkouškami jim musí být rezolutně zatrhnut. Vzdávají se jen velice neradi a dlouze s námi o tomto diskutují. 
      Příchod Tory se neobešel ani bez vyčítavého pohledu Annie. "Další spratek?" pomyslela si a její výraz hovořil za vše. Po zážitcích s energickou Jive nesršela nadšením. Když tajtrlice Báthořice drchlila tetce Annie uši, zaslechla jsem kdesi z dálky klapot mlýnského kola a před očima mi vytanula vzpomínka, kterak Annie zpracovává svými štěněcími klofáky Nyxinčin ocas. To jen boží mlýny teď trošku tetce Ann pocuchaly fasádu :-). Nepochybně i Torča někdy v budoucnu vzdálený klapot zaslechne. 

     
      Největší Torčinou láskou je Keysa. Zda je tomu tak i naopak, bych si neodvážila tvrdit. Přesto, že je Keysa častým cílem výpadů malé ochechule, drží se, holka, statečně a v raně štěněcím období byla Báthorce dokonce ochotnou vychovatelkou. Proháněly se spolu po zahradě i po lese, nechala si ožužlávat uši, půjčovala čertici hračky a dělila se o své místo u paničky. Ostatní členové smečky projevili pochopení méně. Pominu-li Annie, která, kdyby to uměla, obracela by otráveně oči v sloup, tak i Cherry při setkání s čerticí evidentně touží stát se malou, menší...až bude úplně nejmenší na celém světě...a Tory ji v tom věčném pobíhání přehlédne. Je vděčná, když si malá trapička najde jiný objekt zájmu. Do šatny k tetce Bobině zavítala Torča snad jen jedinkrát. Bábrle se vzepjala k vysokému výkonu a celá rozlícená hnala Čachťu svinským krokem. "Vari od šatnového prahu, ty malá nešťastnice!" vyrozuměla jsem tehdy z hlasitého štěkotu, který se jí vztekem překotně dral z drobného hrdla. Tory se sice Bobčiným sprdunkem dobře bavila a doufala, že ji bude babča pronásledovat po celém bytě, ta však po několika "větách pěkně od plic" zalezla opětovně do své šatnové kukaně a jala se podřimovat, zmožena tímto "cvičným poplachem".
     Jako správné štěně, odrovnala Bathorka nemálo věcí, mnohdy i drahocnných. Za oběť jejím zubům padly méně odolné hračky, peněženka, několikery kalhoty, ponožky a jiné. Za zmínku stojí také třeba fungl nový mandlový balzám na rty z Oriflamu, kterému neodolala a místo naglancování "rtů" jej zbodla dočista. Porovnám-li to ale s vynalézavou žravostí u starší Jive, má Tory v nápaditosti ještě co dohánět. Jive, milovnice všeho netradičního, si před skoro dvěma lety vyhrabala z přitažlivé kosmetické taštičky Eliščiny jednorázové holítka a několik pečlivě přežvýkaných kousků pozřela. Dle známého rčení "Co tě nezabije, to tě posílí" nemusíme se už o Jive bát. Co horšího by si ještě mohla jako menu dát...?
    Před zhruba šesti týdny dostala Tory nového kámoše. Michala. Ti dva v sobě našli psí zalíbení. Prohání se spolu po zahradě, luftují hračky a nezastírají vzájemné sympatie. Čachťa má s kým blbnout a vymýšlet ptákoviny až do roztrhání těla. Ostatně v tomto je velmi velmi talentovaná :-).     

            
   

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode