ŽIVÉ STŘÍBRO

16.03.2019 09:32

     Chtěla bych být jako ona. Přeplněná energií, kterou nelze vyčerpat. Unavit Koky je takřka nemožné. Utahaní jsou všichni okolo, jen to neposedné zvíře se chová jako by mělo v kožíšku zašity baterie Duracell. Alespoň trochu ovládnout její energetický potenciál znamená skoro nepřetržitě se jí věnovat. Dávat jí bezpočet příkazů, přetahovat se s ní o starou fusekli či cokoliv jiného k přetahování vhodného, courat na procházkách nebo koneckonců cíleně trénovat nějakou z mnoha psích disciplín. 

     

     Koky baví všechno. Ještě nikdy neprojevila sebemenší nechuť k jakémukoliv kynologickému podnikání. Každou výzvu bere s nadšením a plným nasazením. Miluje lidi i psí kamarády, miluje mazlení i rošťárny - zejména typu - rozkousej, rozcupuj, případně sežer. Proto naše návštěvy obouváme do originálně psími zuby opracovaných domácích bačkor, dokupujeme a táta stále dokola s brbláním opravuje, dřevěné lišty kolem plovoucí podlahy, procvičujeme se v zašívání  kapes zdevastovaných po útocích psích zubů. Rozčilení nad lumpárnami naštěstí nemá dlouhého trvání. Rarach jen co zmerčí ovzduší schylující se k bouři, praští sebou na podlahu a začne se do ní "vpíjet". Na mordu nasadí výraz alla Hurvínek (vypoulenýma očima vrhá srdceryvné pohledy odsouzence těsně před popravou). Zmůžete se na těžce vyčítavé kárání než přemůže vás smích nad tou malou hérečkou.

    Přes den, když jsme doma, Koky skoro nespí. Plete se pod nohy, producíruje se před námi s potenciálním přetahovátkem v mordě, usedneme -li ke stolu či k televizi, máme okamžitě její vlnící se tělíčko na klíně a jsme oblažování neodbytnými projevy náklonnosti od ožužlávání rukou přes skoky málem  na hlavu až po vroucí pusinky. K rozvíření krátkodobě poklidné atmosféry, neboť dlouhodobá či snad trvalá u nás není možná, stačí jen aby Koky začala tancovat své "kolo kolo mlýnský..." před balkónovými dveřmi a rázem je o vzrůšo postaráno. Klidně podřimující Michal má okamžitě budíček. Z dalších částí domu přibíhají ostatní a mnohohlasý psí sbor spustí svou produkci. Tato situace má dvě nabízející se řešení.

1. Otevřít balkónové dveře, jít rychle z cesty a vypustit smečku, přičemž ta se s výrazným akustickým doprovodem přemísťuje do místa zahrady specifickým způsobem. Například Michal "vzlétá" do prostoru hned z prvního schodu a přistává asi dva metry za tím posledním. Cherry rozrušeně vrčí a ožužlává hlavu Kokyně. Na schodech ji pak překotně několikrát přišlápne. Annie klade důraz na hlasový projev typicky kelpiího charakteru, což zpočátku přivádělo sousedy za záclonku okna v domění, že jsme se rozhodli snížit počet psisek a smečku vyvražďujeme. Dnes už Annie svým ječákem nikoho neohromí. Hanička je snesena nakonec páníčky jako královna.

2. Zvýšeným hlasem zpražit malou provokatérku i zbytek zblbnutého psího komanda. Koky "vsákne" do podlahy vysílající Hurvínkovské pohledy a je chvíli klid. Ten však netrvá nikdy dlouho. 

    

Energii vypouští Koky ve všech možných psích sportech. Nejvíce tréninků zaměřujeme na agility, kdy se o pozornost dělí i s Annie a Cherry. Prvky dogdancingu plně odpovídají její aktivní nátuře a apetitu. Přesto, že během tréninků s velkou chutí zdlábne množství kalorií v podobě nejrůznějších pamlsků, vypadá stále jako reklama na hladem týraného psa. Oblíbenou pohybovou aktivitou je pro Koky také mladá disciplína s názvem Hoopers. Vcelku neřeší, má-li skákat přes překážky nebo probíhat plastovými oblouky. Hlavní je, že je za to dlabanec a paniččina pochvala.
 Na Kokynčině elánu si přihřál polívečku i táta, když zjistil, že také chytání disků je její zamilovaná zábava. Všechny tyto trdlavé disciplíny rozhodly jsme se nyní s Koky vyvážit novou, klidnou a soustředěnou disciplínou zvanou nosework. Dvě absolvované lekce měly za následek vybudování nové domácí čuchací herny, v níž zvesela a s radostí řádí nejen Koky, ale také "slepoňa" Hanička a pohráním zde nepohrdne ani Michal, Cherry nebo Annie.

Promiňte, už musím jít. Jedeme intenzivně potrénovat při sobotě. To víte...KOKY- HBITÉ SKOKY čeká ! 

                

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode