NERO U ZUBAŘE

27.07.2021 10:04

                 

 

 

  Jednoho prázdninového rána jsem při ňuhňání s Neroškovou mordou zaznamenala cosi podezřelého. Jednu ze stoliček zdobil v místě, kde zub přechází v dáseň, nehezký, zelenošedý "nános". K psisku mám takřka neomezenou důvěru, proto jsem cíleně odhrnula "držkový převis", abych zkoumavým okem zjistila, co to za nevábný jev se mu tam vytvořil. Nero v pohodovém klídku zřejmě přemýšlel, jakou novou hru to zas panička vymyslela. Dokonce i když jsem objevila v dásni zapíchnutou osinu a začala mu v mordě provádět příslušné, ne příliš odborné, zásahy pinzetou, jen znuděně zakoulel očima a naprosto samozřejmě mne nechal zákrok úspěšně dokončit. Osina byla extrahována, avšak ložisko hnisu mne znepokojovalo. Po odborné konzultace s tátou jsme stanovili další plán postupu. Objednali jsme Nera v nejbližším možném termínu k veterinárnímu vyšetření. 

                  

    

    Jelikož Andulčin chrup za 11 let života zaznamenává nehezké hnědé nánosy zubního kamene a její "polibky" nesou známky nevábného odéru, je rozhodnuto, že na  předoperační vyšetření bude přibrána i ona. 

  Následujícího dne tedy ládujeme oba pacienty do auta a míříme směr veterina. Annie je pověstná svou hysterií ve chvíli, kdy jen kouskem nozdry ucítí zápach dezinfekce, zlověstně upozorňující na blížící se vyšetření. Ani tentokrát nezklame. Když ještě před vstupem na veterinu venčíme, Annie už tuší čertovinu. Nejen, že na venčící úkony zvysoka kašle, ale s přibližováním k budově veterinárního zařízení úměrně zvyšuje pnutí vodítka. "Tam mne tedy nedostanete," myslí si a dle toho i tvrdohlavě zapře zadní nohy ve snaze se z vodítka vysvléct. Tyto její fígle však máme dávno vychytány a nastupuje hrubá mužská síla. Táta nekompromisně čapne streslé zvíře do náruče. A víme, že bude hůř. 

               

   Vstřícný personál vyvíjí zvýšené úsilí, které nakonec vede k úspěšnému odběru požadovaného množství životodárné tekutiny. Annie může do auta. Teď přichází na řadu Nero. Kdyby se toto mohutné zvíře oplácané svaly rozhodlo Andulčino chování následovat, zvládnutí odběru bylo by určitě daleko složitější záležitostí s nejasným výsledkem. Náš King Kong však vstupuje do čekárny v rouše beránčím. Dokonce mám mlhavý dojem, že zaznamenávám také pnutí vodítka, avšak opačným směrem než "pnula" Andula. Je to vůbec možné, že psisko se do ordinace těší...? Milý personál se psem přívětivě rozmlouvá a Nero nemá nejmenšího úmyslu jakýkoliv zásah na svém hřmotném těle sestřičkám nějak komplikovat. Nechá si proplachovat mordu a dokonce trpělivě snáší, když se veterinářka  pokouší zub, prolezlý kazem skrz naskrz, rovnou vytrhnout. Zub však pevně drží v dásni. ˇ

   Výsledky odběrů nasvědčují tomu, že nic nebrání v cestě oba pacienty celkem bez obav uspat za cílem provedení ústní hygieny a vytržení Neroškova zubu. Dostáváme termín na příští týden. Nero začne. 

V předvečer operace Nero marně na svém pelíšku přemýšlí, proč dnes nedostal svůj obvyklý přísun granulí. "Dokonce ani piškoty mi dnes nedali, krkouni jedni! " myslí si. Zatrpklost mu však hned ráno vyléčí cesta na veterinu. Jen co vystoupí z auta, vesele si to cupitá na svých polochromých nožkách ke vchodu. V čekárně budí respekt u všech přítomných páníčků, kteři si nenápadně přitahují své miláčky blíže k sobě.  Chápu je. Netuší, že Nero je dobrák od kosti. 

 

                  

    Před samotným uspáním je Nerovi nasazena kapačka. Údajně k zavodnění organismu. S kapačkou je spojena půl druhé hodiny trvající čekací doba. Pacient je klidný, jen by se moc rád družil s pejsky okolo. Konečně přichází sestřička a ukončuje zavodňovací procedúru. Přesouváme se do ordinace, kde je Nero uspán. Zatímco se na Neroškově  mordě usilovně pracuje, jdeme s tátou svlažit haksny k řece. V chladivé lázni a se zmrzlinou v ruce je horký den o poznání snesitelnější.

     A už si vezeme probuzeného Neroše domů. Vypadá, jak by žádný zákrok ani neabsolvoval. Šmatlá stále stejně, večer dostává masovou konzervu, kterou zhltne jak malinu a druhého dne pak na nás působí veselejším dojmem. To nás ujišťuje v tom, že inkriminovaný extrahovaný zub jej možná i bolel. Jsme rádi, že to vše tak statečně zvládl a že vše dobře dopadlo. Teď bude ještě na řadě Annie, ale s tou to tak jednoduché určitě nebude :-D.

                  

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode