S JÍDLEM ROSTE CHUŤ ANEB S NEREM NA LOVU.

17.11.2021 14:58

     Znáte tu situaci, jak sáhnete do misky pro arašídovou křupku, potažmo brambůrek či oříšek, a s pozřením prvního kousku je ukončení dalšího požírání  nemožné? Chuťové buňky samy vysílají ruku pro mňamózní křupání a vy jen "trpně" :-D dlabete a dlabete. Možná je to příliš bizarní přirovnání k psímu životu, jehož kvalita  (jako to první sousto) se začala zlepšovat a tak je třeba dále zvyšovat level.

             

    Nero s lednovým příchodem k nám získal bez pořadníku dalších zájemců okamžitě přidělen k obývání poměrně slušně vypadající byt 1+1 s koupelnou a WC, se samostatným východem na zahradu. Po dlouhé době života ve studené boudě si vážil dobrého bydla. Spal pokorně na dece mezi dvěma postelemi, žral jednou denně a pohyboval se díky svým nemocným zadním nohám v okruhu zahrady. Když byl vypuštěn do volného prostoru, ostatní psiska držela se doma a ve svém bytě trávil většinu času sám. Už po dvou týdnech jsme začali část smečky na Nera zvykat. Jeho horlivost ve snaze získat kamarády měla opačný efekt. Všechny tři psice se proti jeho důvěrnostem zásadně vymezovaly. Vyceněné zuby, hrdelní vrčení a formální útok měl drzounovi jasně naznačit, že k princeznám se nečuchá.

   Nero je dobrá duše. "Když pravidla, tak pravidla," řekl si, vzal je za své a na zahradě už nebyl sám. Jednou v samotě svého bytu rozhodl si zvýšit komfort bydlení. Ráno ho nacházím, jak se slastně vyvaluje na jedné z postelí.  Od toho dne zůstává pelíšek mezi postelemi opuštěn. Na dlažbu přibývá koberec, to aby neposlušné zadní nohy neklouzaly. 

          

           

           

  V teplých letních dnech se Nero vyhříval na sluníčku ve svém osobním prostoru zahrady, který byl za tím účelem vybudován. Zde má rozhled po okolí a může komentovat kolemjdoucí. Psisko si však rychle zvyklo na pohyb po celé zahradě, takže se proti omezení pohybu rázně ohrazuje. Když nepomáhá srdceryvné mekotání a kňourání, použije hrubou sílu. Zdemoluje vstupní vrátka. Jakožto nemocný psí senior však za to není sankcionován, nýbrž si tímto  počinem vydupává své další bonusy.  Ač mu chromé zadní nohy nedovolují kilometrové vycházky, vydává se vratce s laskavým páníčkem alespoň na krátkou procházku po dědině. Přečte si pachové zprávy, potěší se očicháním s kamarádkou Irmou a když už jej nohy přestanou poslouchat, páníček jej odnese až domů. 

 

   Vzhledem k Neroškově omezené hybnosti měníme stravovací režim. Namísto jedné velké denní dávky podáváme nyní dvě menší. Jednu hned ráno, ať má kluk radost, druhou odpoledne, společně se smečkou. Odpoledne pak jako zákusek vyzobává kousky piškotů z čichací dečky. Panečku, to je super zábava!

     S přicházejícím podzimem ubývá našich společných chvil na zahradě. Už se nepohybujeme celé dny po venku a Nero nepolehává opodál, spokojen, že je součástí smečky a v blízkosti páníčků. Naopak se prodlužuje čas trávený  v bytě.  Aby z toho nebyl Nero tak smutný, je třeba vymyslet nějaké nové opatření. To přichází vzápětí. Nero dostává televizi. U krbu sedáváme stejně zřídkakdy, proto stěhujeme moderní vymoženost doby Nerovi nad postel. Nemyslíme si, že by snad  pravidelné sledování seriálů psisku nahradilo naši přítomnost. Opatření je zištné a on z něj jen profituje. Každý všední večer totiž navštívíme našeho "chromajzla" v jeho bytě, pustíme si oblíbený vědomostní soutěžní pořad "Na lovu" a ležíc vedle psiska, donekonečna jej ňuňáme. Svalnatý bulík si to náležitě užívá. V poloze "na krovkách" slastně propíná přední nohy a ohrnuje pysky.

              

      V několika posledních týdnech  dostalo večerní povalování u bedny zvýšenou kvalitu. Starouška začala k chromým zadním bolet ještě i přední tlapka v lopatce. V tom  ona zvýšená kvalita samozřejmě nespočívá. Vytváří ji ordinovaná magnetoterapie, kterou denně u pravidelného ňuňání Nero absolvuje. Že jde o opatření s pozitivním přínosem, je jasné už po týdnu. Nejen že psisko samo na magnet netrpělivě ulehává a po skončení léčebného intervalu odmítá opustit tu příjemně teplou, vrnící podložku, ale také jeho chůze doznává změn k lepšímu. Ráno už při našem příchodu neleží jako placka a nenechá se jen trpně vytáhnout ven, nýbrž jen co zaslechne za dveřmi kroky, přichází nás přivítat a také ven vychází evidentně radostněji. Zřejmě pomáhají i účinné potravinové doplňky na kosti, šlachy, úpony a...kde co všechno :-D. Jasnou indícií zlepšujícího se zdravotního stavu a zdokonalující se kondice je Neroškovo významné pokukování po obojku a vodítku. Jsme moc rádi, že krátké vycházky se obnovily. Nero je prostě bojovník. Nejen za svůj život, ale také za svá práva. Vždyť který jiný pes se může pochlubit vlastním bytem, postelí, kobercem, zahradou, televizí...

   "Lovit" chodíme však i nadále, neboť společné chvíle s chromajzlíkem jsou významnou terapií i pro nás.

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode